Tuesday, 25 October 2011

onpage seo | teknik asas seo | bahagian 3

Tuesday, 25 October 2011

3. Link Internal/Dalaman


Internal link atau link dalaman ataupun aku panggil sebagai pautan dalaman. Pautan dalaman ni amat penting. Berbeza dengan backlink atau link kita yang berada di blog/site orang lain, pautan dalaman juga penting untuk kerbekesanan keyword yang digunakan. Menggunakan pautan dalaman, kita boleh memberitahu SE apakah kandungan post lain tanpa meninggalkan halaman kita sendiri.

Contoh pengunaan pautan dalaman ni seperti anchor teks, actual teks yang berpaut pada kandungan lain dalam blog kita. Jika kita menggunakan tool online seperti YSE untuk cek backlink ke blog kita, kita boleh nampak pautan dalaman juga diambik kira, ini menunjukkan mende2 ni semua penting.

internal linking

Starategi dalam membuat pautan dalamn yang baik boleh kita letakkan semasa menulis post baru dengan menyambungkannya dari ayat2 terntentu kepada post yang lama, ini sejenis strategi yang baik. Secara tak langsung boleh menambahkan jumlah pagaview/visitor dan post kita juga menjadi amat berguna kepada pembaca.

Paling penting strategi ini dapat membantu blog kita menjadi lebih mesra seo kerana keywords yang dipautkan kepada post2 lain yang berkenaan dapat meningkatkan SERP keyword kita.

Cara lain untuk menggunakan pautan dalam dengan meletakkan widget2 menarik seperti recent post, popular post dan juga realated post. Ralated post biasanya diletakkan diantara post dengan komen untuk memudahkan pembaca blog kita melihatnya, ada berbagai cara untuk meletakkannya. Antara yang biasa digunakan seperti applikasi Link Within dan tak kurang juga yang mnggunakan skrip tambahan yang boleh diletakkan dalam tempalte blogspot.

4. Struktur URL yang baik


ramai di antara kita mengabaikan pekara ni padahal ini amat penting untuk memberitahu SE tentang kadungan post kita melalui url terhasil. Url untuk post atau page perlu mengangdungi keyword utama yang kita inginkan dari post tersebut.


Malalui kajian saya, untuk pengguna blogspot sahaja (wordpress boleh setting jer dalan dashborad), url post bergantung kepada tajuk post kita. Jadi kita kita boleh gunakan kelebihan ini, katakan tajuk post kita tentang hutang Malaysia 2010 sebanyak RM407 billion laporan oleh Ketua audit negara.

Jadi kita tulis dahulu di raungan tajuk post dengan keyword utama seperti hutang malaysia ketua audit negara kemudian publish lepas tu edit semula dan sava to draft, kemudian ubahkan hutang malaysia ketua audit negara kepada hutang Malaysia 2010 sebanyak RM407 billion laporan oleh Ketua audit negara dan publish sekali lagi dengan post lengkap.

Ini kerana Blogspot hanya meletakkan 5 perkataan dalam URL post tersebut, jadi penting untuk kita fikirkan keyword yang sesuai untuk diletakkan dalam URL untuk memastikan keberkesanan on page seo kita.

setakat ni dulu untuk hari ini, bahagian 4 akan saya buat esok untuk tip ke 5.

2 comments:

dunia blog blogger amat2 mengalukan komen2 anda, thanks

Search