Wednesday, 26 October 2011

onpage seo | teknik asas seo | bahagian 4 (akhir)

Wednesday, 26 October 2011

5. Sturuktur navigasi yang baik

navigasi yang baik

Navigasi bar atau menu dan sitemap, ini yang akan kita bincang hari ni dalam bahagian ke-4 teknik seo untuk on page seo ini. Gambar di atas sebagai contoh navigasi bar. Biasanya kita akan link kan page penting dalam navigasi bar ini atau sesetengah blogger link kan label atau keteogori blog. Tak perlulah letak semua dalam tu, pastikan yang penting jer, nanti serabut pulak.

Pastikan Anchor teks yang baik digunakan untuk target keyword. Footer blog atau bahagian bawah post juge boleh di gunakan seperti meletakkan widget post berkenaan untuk meningkatkan internal linking atau pautan dalaman.

Cara paling baik untuk di index oleh Google dengan submit a sitemap to Google Webmaster Tools. Sekiranya anda menggunakan wordpress, saya cadangan kan Google XML Sitemaps dan untuk blogspot boleh gunakan digitalinspiration.com.

Untuk cara2 dan langkah untuk meletakkan sitemap boleh rujuk dengan google webmaster sendiri atau follow blog ni seriusly, post2 akan datang akan aku selitkan dengan langkah2 submit sitemap.

On Page Seo Masih Belum Selesai Lagi



Yang baru kita selesaikan ialah 5 tip onpage seo yang tidak boleh diabaikan. Jadi masih ade lagi yang penting tentang on page SEO ini. Kita akan teruskan lagi satu persatu pada post akan datang.

Untuk bahagian Offpage SEO lebih memerlukan banyak kerja berbanding penerangan.

Aku pun masih memukirkan peta minda terbaik untuk menunjukkan idea di sebalik SEO untuk meningkatkan SERP kita.

6 comments:

  1. nk tnya,abes tu..apa tujuan seo?hanya nak bg senang cari dalam google ka ea? >reply at shoutbox>

    ReplyDelete
  2. yang traffik tu pulak camne? nak naikkan trafik sume tu kira nak ramaikan pengunjung ke blog kita kan?
    tapi untuk apa? >kaitan dgn duit per clik ke apa?or atau sbb nk SEO kita bgus?

    ReplyDelete
  3. trafik adalah pengujung, trafik ni cuma istilah. Jika blog kite ade pengujung bermakana kite ade trafik, jadi SEO nak meningkat pengujung. Takde beza pengujung dan trafik, ibarat trafik lalu lintas dan kereta di jalanraya, ade kereta ade lah trafik.

    Untuk apa? katakan anda mempunyai kedia, makin ramai orang masuk, makin tinggi kebarangkalian barang yang dijual dibeli kan? tak kirelah samada kite ade iklan pay per klik macam nuffang atau adsense atau jualan barangan sendiri.

    ReplyDelete
  4. sy pnh dgr yg sekali orang masuk blog kita, [takde apa2 jualan/perclick mcm nufnang smua tu] just view blog kite je dpt duit. tu apa ea? ads pulak macam mana? nak buat tapi tak reti~xphm

    ReplyDelete
  5. yang just view dapat duit tu di panggil CPM, tapi bayaran di sikit sangat dan ade banyak masalah, rasenya nuffnang pun ader cuma kene sampai BE dulu, pasal BE ni aku tak berape jelas sangat tapi nuffnang akan bagi tau kalo kite dah sampai tahap BE (bukan gliretti).


    sekarang ni yang sediakan CPM tanpa sebarang syarat kelayakan ialah http://www.advertlets.com/,tapi company ni banyak complain, kalo dapat try apply innity atau 701 panduan.

    ReplyDelete
  6. good info....jemput datang ke blog saya khaidibah.blogspot.com

    ReplyDelete

dunia blog blogger amat2 mengalukan komen2 anda, thanks

Search